Lähetysjohtaja Mika Tuovinen: Suuret hengelliset tapahtumat rohkaisevat uskovia, jotka kokevat monesti yksinäisyyttä

2.7.2019

Kansanlähetyspäivien kiireiden keskellä Mika Tuovinen istahti hetkeksi vastaamaan kysymyksiin. Tässä joitain ajatuksia, mitä lähetysjohtajan mielessä liikkuu, kun Kansanlähetyksen suurimman tapahtuman alkuun on enää muutama päivä.

 

Kesäkuussa Kansanlähetyspäivien suunnittelupalaverin alussa Mika Tuovinen rukoili, että tapahtuma saisi muutosta aikaiseksi.
Millaista muutosta haluat nähdä?

Järjestämme Kansanlähetyspäiviä pitääksemme esillä Jumalan sanaa. Rukoukseni on, että Kansanlähetyspäivillä puhuttu Jumalan sana voisi vaikuttaa tapahtuman jälkeenkin tuottaen arkeen muutosta. Sellaista muutosta, että haluamme toteuttaa Jumalan tahtoa elämässämme ja entistä enemmän sitoutua oman uskon hoitamiseen, kotimaan evankelioimiseen sekä lähetystyöhön.

 

Mikä merkitys isoilla hengellisillä tapahtumilla on kristityille?  

Ne pitävät esillä kristillistä uskoa ajassamme, jossa media pyrkii vaikenemaan tai työntämään kristinuskon syrjään. Henkilökohtaisesti tällaiset tapahtumat ovat olleet minulle hengellisesti merkittäviä jo nuoruudesta alkaen. Niissä julistetun sanoman kautta elämässäni on tapahtunut suuria muutoksia, hengellistä uudistumista ja lähetyskutsun vahvistumista. Tämän vuoksi itse uskon, että tällaisten kesätapahtumien ja suurten hengellisten tapahtumien aika ei ole ohi.

Kun juttelin ihmisten kanssa viime kesänä Kansanlähetyspäivillä, tapasin monia, jotka eivät olleet luterilaisia. Näyttääkin siltä, että hengelliset kesätapahtumat yhdistävät kristittyjä. Suuret hengelliset tapahtumat rohkaisevat uskovia, jotka kokevat monesti yksinäisyyttä. Minulle Kansanlähetyspäivillä on tärkeää nähdä myös ystäviä ja tuttuja.

 

Moni odottaa lähetysjohtajalta erityisesti lauantaina kello 13.00 pidettävää Polttopisteessä -ajankohtaispuhetta. Miten se valmistuu?

Se valmistuu niin, että seuraan aktiivisesti mitä tapahtuu Suomen kristikunnassa ja erityisesti omassa evankelis-luterilaisessa kirkossani. Paria viikkoa ennen tapahtumaa alan pohtia, mitä puheessa pitäisi sanoa. Kirjoitan ajatuksia muistiin ja Kansanlähetyspäivien viikolla kirjoitan ensimmäisen version puheesta. Pohdin ja rukoilen, onko tässä se mitä pitää sanoa, vai onko vielä jotain muuta. Viime viikkoina keskustelu avioliitosta on noussut niin vahvasti esille, ettei sitä voi tällä kertaa sivuuttaa.

Tuo puhe on kyllä vuoden vaikein puhe. Kyselen ennen sitä, miten rohkaista ja näyttää tietä Kansanlähetysjoukolle.

 

Kansanlähetyspäiville ilmestyi sinulta kirja Ainutlaatuinen tehtävä. Mitä haluat kirjallasi sanoa?

Suomessa on hyvin paljon hengellisiä liikkeitä. Moni ei osaa erottaa niitä toisistaan tai tiedä niiden opetuksen ja toiminnan sisältöjä. Olen nähnyt tarpeen kertoa Kansanlähetyksen työnäystä, toiminnasta ja teologiasta. Kirja painottuu meidän lähetystyömme kuvaukseen.   Kirjan tehtävä on vahvistaa Kansanlähetyksen ja siihen kuuluvien identiteettiä sekä kuvata toisille liikettämme.

 

Miten sinun lähetyskutsusi on muuttunut matkan varrella?

Selvin muutos on siirtyminen lähetystyöntekijästä lähettäjäksi yhdeksän vuotta sitten. Johtajana en voi olla mukana ruohonjuuritason lähetystyössä. Nyt tehtäväni on saada uskovia liikkeelle lähetystyön puolesta. Kansanlähetyspäivillä minulle koskettavin hetki on aina päätösjuhlassa tapahtuma lähetystyöntekijöiden matkaansiunaaminen.

 

Mitä uutta Kansanlähetyksen pitäisi tehdä, jos olisi varoja?

Juuri nyt mielessäni on evankelioiminen ja opetusmateriaali sosiaalisessa mediassa. Panostaisin ammattimaisiin työntekijöihin ja välineisiin. Jos nyt saisin jostain kaksi ja puoli miljoonaa, rakennuttaisin viimeinkin lisää majoitustilaa Ryttylään. Saisimme noin 100 ihmistä enemmän tapahtumiimme. Huolehtisin myös siitä, että kaikissa piirijärjestöissämme olisi tarpeeksi työntekijöitä.

 

Kansanlähetys oli syntyessään joissain kysymyksissä uraauurtava. Tällaisia toimintamuotoja olivat esimerkiksi työn aloittamisessa Euroopassa, islam-työn vahvistaminen ja idän kirjallisuustyö. Mitkä olisivat nyt vastaavia uusia askeleita evankeliumin viemisessä kotimaassa ja ulkomailla?

Olemme edelleenkin mukana kirjallisuuden levittämisessä aluille, joissa on vähän kristillistä todistusta. Vuosien varrella olemme toimittaneet satoja miljoonia kappaleita Raamattuja ja hengellistä kirjallisuutta. Myös Eurooppa on meille lähetyskohde. Uutena on tullut maahanmuuttajatyö, kun olemme nähneet afgaanien ja iranilaisten parissa suurta herätystä.

 

Miten Kansanlähetys säilyttää linjansa tässä aallokossa, joka nyt velloo koko yhteiskunnassa? Millainen on hintalappu?

Meillä on suunta selvillä. Vahvistamme omaa teologista identiteettiämme ja itsenäistä toimintaamme. Uskollisuutta Jumalan sanalle ei mitata hintalapuilla. Myrskyssä ei pidä suunnata katsetta aaltoihin vaan Herraan Jeesukseen. Kristuksen kirkkolaiva pysyy pystyssä vaikka olisi myrsky.

Haluaisin, että meidät tunnettaisiin kolmesta asiasta. Täällä keskitymme Jeesukseen. Pidämme Raamattua kunniassa ja haluamme elää ja uskoa sen mukaisesti. Haluamme saada Jumalan kansan liikkeelle sielujen pelastustyöhön.

 

Jos saisit toivoa mitä vain, mitä toivoisit? Itsellesi, Kansanlähetykselle, Suomelle ja koko maailmalle?

Itselleni toivon viisautta tehtävieni hoitamiseen.
Kansanlähetykselle toivon herätystä ja uskollista kannattajajoukkoa, joka omalla paikkakunnalla perustaa pienryhmiä, jotka huolehtivat uskovista ja vievät evankeliumia eteenpäin. Jokaista tuhatta henkeä kohden voisi olla yksi Kansanlähetyksen ryhmä.
Suomelle toivon kansallista herätystä. Kunpa tämä kansa kääntyisi Jumalansa puoleen.
Koko maailmalle toivon, että jokaisella tämän planeetan asukkaalla olisi mahdollisuus kuulla ilouutinen Jeesuksesta siten, että hän ottaisi sen vastaan ja pelastuisi.

 

Millaisen tulevaisuuden näköalan varassa sinä jaksat tehdä tätä työtä? Mikä antaa pohjan työlle?

Armon varassa voin tehdä työtäni. Työn haasteet laittavat pienelle paikalle. Tarvitsen itse valtavasti Jeesusta ja armoa. Jumala on antanut minun säilyttää luottamuksen siihen, että Jumalan sana on totta. Se antaa pohjan työlle. Tärkeää on oma lähettäjärengas ja rukoilijoiden joukko sekä perheen ja ystävien tuki.

Minua innostaa olla mukana järjestössä, joka vie evankeliumia eteenpäin Euroopassa, Aasiassa, Oseaniassa ja Afrikassa sekä näkee Suomen lähetyskohteena. Työ samaan aikaan vie voimavaroja, mutta myös antaa voimaa.

Mitä Kansanlähetyspäivien ohjelmassa tarkoittaa teema Raamattu rakkaaksi?

Kansanlähetyksen visio on ”Raamattu rakkaaksi – evankeliumi kaikille”. Ensimmäinen osa tuosta on tämän vuoden Kansanlähetyspäivien teema. Se liittyy siihen, että hengellisesti epäselvässä ajassa meillä on Raamatussa kirkas valo. Raamatusta kuulemme Jumalan puheen ja löydämme hänen tahtonsa. Mutta se on myös armonväline, joka synnyttää ja vahvistaa uskoa. Heikko usko vahvistuu Jumalan sanan äärellä. Siksi Raamatun pitäisi olla rakas kirkolle, herätysliikkeelle ja jokaiselle uskovalle.

Raamatun ydin etukannesta takakanteen on Jeesus Kristus ja hänessä oleva anteeksianto kaikille uskoville.

 

Haastattelu ja kuva: Anne Lepikko

 

 

Tue Kansanlähetyspäivien valmisteluja

Kansanlähetyksen kotimaantyö on mahdollista monien kristittyjen vapaaehtoistyön ja taloudellisen tuen kautta.
Tämän artikkelin kohdalla lahjoitukset kohdistuvat Kansanlähetyspäivien valmisteluihin. Kertalahjoituksessa suoraan pankkiin tilinumero on FI14 5043 1920 0034 52. Kansanlähetyspäivien viite on 55107. Kiitos tuestasi!

Lahjoita

Share This