Daniel Ebeling: Raamatussa puhuu elävä ääni

6.7.2019

Teologian opiskelija Daniel Ebeling aloitti Raamattulavan opetukset, jotka jatkuivat non-stoppina koko lauantaipäivän. Hän muistutti, että Raamattu on Jumalan sana. Sen tulee olla lähtökohta myös Pyhän Raamatun tulkitsemiselle.
– Raamattu ei ole vain kirjallinen objekti, jota jokainen tulkitsee oman mielensä mukaan, ilman että tulkintoja voitaisiin laittaa minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen. Raamattu ei ole vain kuollutta ja neutraalia historiallista tekstiä, vaan Jumalan sana. Siinä puhuu elävä ääni ja siinä on jo ilmaistu meidänkin elämämme suhteen tietty tahto, elävän Jumalan tahto. Sen vuoksi oikean Raamatun tulkitsemisen ei tule olla Raamatun tekstin vetämistä siihen suuntaan, mihin itse haluamme, vaan sen tulee olla rukouksessa tapahtuvaa nöyrää pyrkimystä ymmärtää elävän Jumalan tahtoa oikein, Daniel Ebeling korosti.

Raamatun pelastushistoriallinen sanoma on selkeä. Raamatussa on myös vaikeammin ymmärrettäviä, ”hämäriä” kohtia. Tulkinta ei kuitenkaan ole vapaa.
– Raamattua on selitettävä Raamatulla, koska muuten Raamattua yritetään valaista jollakin, mikä on Raamattua hämärämpää. Ikään kuin pimeys valaisisi valoa. Näin luodaan vain lisää hämäryyttä ja ajaudutaan harhaan, muistutti Daniel Ebeling.
– Raamatun tulkinnassa on erityisesti varottava sitä, että emme selitäkään Raamattua Raamatulla vaan omilla ajatuksillamme. Ihmisjärki ei voi tuntea tuonpuoleista Jumalaa muuten kuin ilmoitetun Jumalan sanan kautta, hän jatkoi.

Harhaan voi häneen mukaansa viedä myös hurskaalta kuulostava puhe ”Raamatun kokonaissanomasta”, vaikkapa ”kristillisen armon sanomasta”. Raamatun sanoman kokonaisuus ja armon käsite on ankkuroitava konkreettisiin raamatunkohtiin, jotta oman minän ajatukset eivät nouse Raamatun yläpuolelle.
– Raamatun tulkinnassa ei siis tule ylenkatsoa konkreettisiin ja selkeisiin raamatunkohtiin vetoamista, sillä ne juuri ovat sitä puhdasta Jumalan sanaa, erotukseksi meidän omista tiivistelmistämme. Eihän meillä ole mitään pääsyä Raamatun kokonaissanomaan ilman, että kuljemme sinne juuri yksittäisten raamatunkohtien kautta, Ebeling muistutti.

Marjaana Perttula kuva ja teksti

Tue Kansanlähetyspäivien valmisteluja

Kansanlähetyksen kotimaantyö on mahdollista monien kristittyjen vapaaehtoistyön ja taloudellisen tuen kautta.
Tämän artikkelin kohdalla lahjoitukset kohdistuvat Kansanlähetyspäivien valmisteluihin. Lahjoitusten avulla kehitämme Lähetyskeskuksen alueen palveluita ja rakenteita. Kertalahjoituksessa suoraan pankkiin tilinumero on FI14 5043 1920 0034 52. Kansanlähetyspäivien viite on 55107. Kiitos lahjastasi!

Lahjoita

Share This