Milla Ovaska ja Johanna Karjalainen: “Tanssi koskettaa monella tavalla.”

10.6.2020

Nykytanssija Milla Ovaska ja baletinopettaja Johanna Karjalainen tanssivat Kansanlähetyspäivillä toivosta. Tanssissa heitä kiehtoo erityisesti sen kokonaisvaltaisuus. Päälajinaan balettia tanssiva ja opettava Karjalainen opiskelee psykologiaa toisena tutkintonaan. 

Psykologia ja tanssi kiinnostavat minua ehkä juusi siksi, että kummassakin on kyse ihmisestä kokonaisuutena. Olemme kaikki kehollisia luomuksia, joissa kaikki liittyy kaikkeen, Karjalainen toteaa.  

 Päälajini baletti on lajina tiukkaa ja kurinalaista, ja sääntöjä on paljon. Olen kuitenkin oppinut ajattelemaan, että tanssi kuuluu kaikille. Kaikki osaavat liikkua omalla tavallaan, Karjalainen jatkaa 

Ovaska ja Karjalainen kokevat tanssin ja liikkeen olevan kieli, jota kaikki puhuvat ja kuuntelevat omalla tavallaan. 

 Tanssi on Jumalan lahja ihmisilleOikeastaan toivoisin, että kaikki tanssisivat. Liikkeellä on ihmeellinen, vapauttava voima. Joskus itselle on tullut olo, että tekisi mieli lähteä tekemään tiettyä liikettä. Liikettä tehdessä on huomannut, että sitä kautta asiat ovat lähteneet avautumaan myös mielessä, Ovaska miettii.  

Tanssi on opettanut Ovaskalle myös armollisuutta itseään kohtaan monella tasolla. Tanssin haasteiden edessä hän on oppinut asioita itsestään ja armosta. Ovaska rukoileekin usein tanssiessaanHän muistuttaa, että tanssia voi tehdä tehdä paitsi yleisölle, myös puhtaasti itselleen tai Jumalalle.  

Ovaska ja Karjalainen haluavat rohkaista kaikkia kokeilemaan tanssia. Musiikin soidessa voi lähteä kokeilemaan, miltä liike tuntuu, eikä niinkään ajatella, miltä se näyttää. Tanssista voi nauttia myös vain katselemalla. Ovaska ja Karjalainen haluavat kannustaa katsomaan esityksen, vaikka ei olisi aiemmin nähnyt tanssia. Tanssi puhuu jokaiselle eri tavalla; se saattaa herättää tunnereaktion tai muiston.  

Ovaska ja Karjalainen tanssivat kahdesta kappaleesta koostuvan esityksen Sami Aspin ja Mikko Nikulan säestyksellä. Tanssiteoksella pyritään välittämään toivoa, ihmisyyttä ja yhteyttä Jumalaan ja toisiin ihmisiin. Tanssissa ei suoranaisesti ole juonta, mutta laulujen sanoja on käytetty inspiraationa koreografian luomisessa. Ovaska ja Karjalainen haluavat tanssillaan viestittää, että toivo kannattaa ihmistä kaikessa. 

 Toivo kirkastuu vaikeina hetkinä. Epätoivon hetkinä saattaa miettiä, että mitä järkeä tässä on. Kuitenkin tunteiden pohjalla saa olla luotto siihen, että Jumala pitää huolen. Toivo on aina olemassa, eikä se ole kiinni siitä, miltä meistä tuntuu Ovaska pohtii 

Milla Ovaska ja Johanna Karjalainen tanssivat lauantaina 4.7. klo 10.00 alkavassa tilaisuudessa Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Ohjelmaa voit seurata Kansanlähetyksen YouTube-kanavalla. 

Share This