Kansanlähetyspäivien lava muuntuu Paraabelin käsissä vieraaksi todellisuudeksi 

16.6.2020

Iiris Autio ja Matti Halén muodostavat Paraabelin, esittävän taiteen kollektiivin, joka tekee ajatuksia herättävää nykyteatteria. Lisäksi he kouluttavat monipuolisesti näyttämötaiteen ja sen sovellusten .laajalla kentällä. Yhteensä Autiolla ja Halénilla on kokemusta teatterin tekemisestä yli 30 vuotta. Paraabeli käsittelee usein näytelmissään rohkeasti hengellisiäkin asioita. 

Autio ja Halén näkevät teatterin puhuttelevan voiman. Heistä taide voi avata asioita Jumalan todellisuudesta ainutlaatuisella tavalla. Autio ja Halén toivoisivat, että eri taidemuodot otettaisiin tiiviimmin käyttöön hengellisellä kentällä.  

-Taiteen asema seurakunnissa ei ole vakaa. Tuntuu, että taide on hengellisellä kentällä usein ostopalvelu sen sijaan, että se kuuluisi osaksi esimerkiksi jumalanpalvelusta. Taide kirkossa ei ole mitenkään uusi asia, vaan kirkkotaiteen ja kirkkoteatterin perinne on tuhansia vuosia vanha, Halén ja Autio toteavat.  

Autio ja Halén esittävät Kansanlähetyspäivillä lyhennelmät kahdesta näytelmästään: Päiväpainajaisia sekä Olipa Kerran puu. Päiväpainajaisia sijoittuu avaruuteen, maapallon tuhoutumisen jälkeiseen aikaan. Olipa kerran puu taas pohjautuu kuningas Nebukadnessarin uneen suuresta puusta. Kuninkaan rinnalla on näytelmässä kaksi naamiokasvoista hahmoa: valvojaenkeli ja korppi.   

Näytelmissä kuullaan myös joitain virsiä ja kohtia Raamatusta. Autio neuvoo, että näytelmiä kannattaa seurata runollisina teoksina, kuten Psalmeja tai Valitusvirsiä, eikä niinkään selostavina kokonaisuuksina, kuten evankeliumeja.   

-Paras neuvo nykytaiteen katsomiseen on, ettei katsomista kannata suorittaa ja miettiä, että “ymmärsinkö minä tämän nyt oikein?” Näytelmää ei siis tarvitse ymmärtää tietyllä tavalla”, Halén toteaa.  

Päiväpainajaisia-näytelmässä käsitellään hengellisen työn suorittamista sekä toivoa. Toivo on myös Kansanlähetyspäivien vuositeema.   

-Uskosta ja rakkaudesta puhutaan paljon, mutta toivo jää usein käsittelemättä. Toivo saattaa kuitenkin olla ainoa jäljelle jäävä asia silloin, kun uskoa ei ole eikä rakkauttakaan riitä. Toivo on ankkuri, joka pitää meidät kiinni, Halén miettii. Autio on samaa mieltä.   

Paraabelin näytelmälauantaina 4.7. klo 10.00 ohjelmassa sekä sunnuntaina 5.7. klo 10 ohjelmassa. Ohjelmaa voit seurata Kansanlähetyksen YouTube-kanavalla.
 

Share This